Vhodné nádoby pro naložení kvasu: plastové sudy s víkem, z nerezového plechu, keramické nebo skleněné, ze dřeva, železné pouze s vnitřní úpravou inertní látkou.
Ovoce vhodné pro výrobu ovocných destilátů : peckové ovoce (třešně, višně, meruňky, broskve, mirabelky, švestky, slívy, trnky.. Jádrové ovoce (jablka,hrušky, jeřabiny, kdoule a citrusové plody)... Bobulové ovoce (angrešt, rybíz, vinná réva, borůvky, brusinky, jahody, maliny, ostružiny, moruše a jiné...)
Jaké množství?... Nejvhodnější je 300 litrů pro jedno pálení. Nejmenší množství pro samostatné vypálení je 100 litrů kvasu.
Jaký kvas dovézt?... 1.) Kvas je možno dovézt již hotový, připravený pro okamžité vypálení (pěstitel si může po domluvě na vypálení počkat)... a za 2. Je možné dovézt čerstvé ovoce ke zpracování a my se již o kvas postaráme až do vypálení.
Příprava kvasu: pro jakostní ovocný destilát použijeme k přípravě kvasu čisté (umyté bez stopek a lupení), dobře vyzrálé až přezrálé ovoce neinfikované hnilobou ani plísní. Více informací najdete v záložce níže (příprava kvasu).
Alkohol si odnesete ve vlastních, nejlépe skleněných lahvích či demižónech (vždy plnit pouze do 90% objemu nádoby). Čerstvou pálenku nechte minimálně 3-4 týdny "vyvětrat" v pokojové teplotě. Hrdlo láhve při vyvětrávání překryjte kusem látky, aby se dovnitř nedostaly mušky, nebo jiné nečistoty.
Kvalitní ovocnou pálenku pijeme při teplotě cca 15ºC (u nízkých teplot ( z lednice či mrazáku) je potlačeno typické aroma a chuť jednotlivých pálenek dle druhu ovoce).
Podle § 4 ods.3. Sb. zákona o lihu je pěstitel oprávněn si dát vyrobit v jednom výrobním období (od 1. července běžného roku do 30. června roku bezprostředně následujícího) z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů 100 % (tj. 60 litrů 50%) alkoholu a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem společně hospodařící domácnost. Společně hospodařící domácností se pro účely pěstitelského pálení rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.